Следвайте Гласове в ТелеграмМораториум за откриване на нови лечебни заведения за

...
Следвайте Гласове в ТелеграмМораториум за откриване на нови лечебни заведения за
Коментари Харесай

Здравният министър предлага временен мораториум за разкриване на нови болници

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Мораториум за разкриване на нови лечебни заведения за болнична помощ до момента в който не се изготви нова здравна карта, която разпознава потребностите от медицински услуги. Това предложи министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков при представянето на целите си пред парламентарната здравна комисия. Той уточни, че роенето на нови лечебни заведения е огромен проблем, а решението е мъчно и сложно.

Той разяснява, че броят на лечебните заведения пораства, а НЗОК има стеснен финансов запас.

“Този запас се разпределя сред все по-голям брой лечебни заведения. Това роене на лечебните заведения води до понижаване на качеството на медицинските услуги и увеличение на доплащането за пациентите, защото общественият финансов запас е все по-недостатъчен за многото лечебни заведения “, изясни Хинков.

Затова друго негово предложение ще бъде НЗОК да отхвърля контракти с лечебни заведения, в случай че финансовият запас е непълен. Друг негов приоритет ще бъде изсветляване и контролиране на процеса по доплащане от пациентите от джоба им, което е най-високото в Европейски Съюз – 45%. Той се ангажира и с разбор на огромната ножица в заплатите на медицинските експерти.

С промени в Закона за здравното обезпечаване Хинков планува въвеждането на профилактичен календар. “Вместо да следваме събитията и да наливаме пари в лечебни заведения и медикаменти, да увеличим средствата за профилактика. Да увеличим присъединяване на популацията в предварителна защита и здравословен метод на живот “, уточни той.

По отношение на лечебните заведения Хинков планува разбор на клиничните пътеки и въвеждане на коефициенти за тежест на болестта, с което да се доближим до от дълго време обсъжданите диагностично свързани групи. Също по този начин той предлага по-широкото регламентиране на еднодневни пътеки и изнасяне на действия от лечебните заведения в извънболничната помощ.

По отношение на лекарствената политика Хинков планува промени за контролиране дефицита на лекарствените артикули, определяне на антибиотици с електронни предписания, ускорение вноса на дефицитни артикули и централизирани публични поръчки за медикаменти и медицински произведения.

Той възнамерява още промени в Закона за здравето по отношение на психиатричната помощ.

Сред приоритентите планове на Министерство на здравеопазването под негово управление ще бъдат Националната детска болница, модернизацията на незабавната помощ и плана за незабавна здравна помощ по въздух, както и създаване на центрове по психологично здраве във всеки регионален град.

Хинков ще продължи и процесите по цифровизация за понижаване на административната тежест за медицинските експерти.

Той предлага още да се усили държавната поръчка за лекари и сестри в медицинските университети. Хинков уточни, че ще направи разбор на човешките запаси в системата и ще бъдат основани тласъци за работа в оголените откъм експерти райони.  
 

Инфо: mediapool.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР